Некада смо у учионицама користили таблу и креду, папир и оловку. Данас се папиру и табли, поред рачунара, пројектора, таблета придружио и мобилни телефон. Уместо да игноришемо ову чињеницу, ми смо решили да је преокренемо и радимо нешто корисно.

На часовима информатике и рачунарства ученици су научили шта су QR-кодови, чему служе, како инсталирати програм на телефону за читање истих и како могу сами направити један. Једноставно речено, QR-код (eng. Quick Response Code) је мала слика која може да садржи било какву информацију и води нас до неког дигиталног садржаја. Може да садржи неки текст, web адресу (URL) који нас води до неког сајта, информацију о производу, бизнис картицу итд.  Уз помоћ паметног телефона и апликације за читање кодова веома лако можемо користити ову технолошку предност.

QR-кодови су још једно наставно средство и ми смо решили да га искористимо у едукативне сврхе. На часу који су сараднички реализовале наставнице информатике, енглеског језика и историје ученици су вежбали како да уз помоћ QR-кодова пронађу информације и одговоре на питања.