Поводом Националног дана књиге, 28. фебруара, Библиотека Основне школе „Ћеле-кула“ у Нишу одазвала се позиву Друштва школских библиотекара Србије и придружила се акцији „Читајмо гласно”. Позвали смо наставнике свих предмета и разредне наставе да подрже ову акцију и да овог дана део сваког часа одвоје за читање наглас.

Под слоганом „Подели радост читања са свима“ у школској библиотеци читање је почело тачно у 5 до 12 (11.55). Тиме смо симболично указали да је крајње време да се окренемо неговању књиге и културе уопште.

Свако одељење предложило је најмање једног свог представника за ову активност. Акцији се придружила и директорка школе Даниела Николић, која је окупљене ученике поздравила песмом Јована Дучића „Залазак сунца“.

Од ученика млађих и старијих разреда чули смо стихове из „Канцонијера“, песму Отаџбина, одломак из романа „Поп Ћира и поп Спира“, лирски запис „Мостови“, причу о митском хероју Хераклу, басну „Лакоми мечићи“, лирски текст „Позно јесење јутро“ и песме „Трешња у цвету“ и „Дуња“. Библиотекарка је прочитала песму „Хвала сунцу, земљи, трави“.

Ова активност је требало да подстакне љубав према читању, као и да опомене ученике да негују матерњи језик. Указали смо на значај књиге, читања и школске библиотеке!

Школски библиотекар

Ирена Златковић