Основна школа „Ћеле-кула“ налази се у Нишу, на подручју Месне заједнице „Ћеле-кула“, а реон школе обухвата и део Месне заједнице „Медијана“. У непосредној близини школе налази се и чувена „Ћеле-кула“, споменик српским устаницима погинулим у боју на Чегру, по коме је школа добила име, као и Војна болница и Геронтолошки центар.

Основна школа „Ћеле-кула“ има велику и богату школску библиотеку са читаоницом, свечану салу и дигиталну учионицу. Све учионице и кабинети имају рачунаре, а у целој школи је доступан интернет.

Преко донатора и бројних акција и манифестација (сакупљање старог папира, новогодишњи вашар, продајна изложба ускршњих јаја и друго) дружимо се и прикупљамо средства за опремање и уређење школе.

Дуги низ година сарађујемо са другим школама, факултетима и многим институцијама, као и локалном самоуправом. Школа, такође, широм отвара своја врата и прима у госте децу из околних предшколских установа. У оквиру ових редовних посета малишани се друже са својим будућим другарима и разгледају школу, добијају пригодне поклоне и промотивни материјал са потребним информацијама.

Генерације ђака означиле су Основну школу „Ћеле-кула“ као пријатно место, где се квалитетно стичу знања и где се развијају сви дечји потенцијали. Током осмогодишњег школовања деца овде расту у стимулативном образовном окружењу, које пружа складан развој ума, тела и карактера.

Настава се већ неколико година одвија само пре подне, у одељењима са оптималним бројем ученика, у адекватним чистим учионицама и предметним кабинетима. У школи постоји и продужени боравак за ученике првог и другог разреда.

Иако је са радом почела пре тачно пола века, Основна школа „Ћеле кула“ свакодневно се мења и прилагођава актуелним стандардима у образовању, те тако потврђује епитет савремене, урбане и модерне школе, окренуте новом добу.

Јединствена у Србији по свом имену, ова школа временом је добила аутентичност изузетно квалитетне установе образовања и високо се издвојила међу осталим школама. Деценијама је важила за једну од најбољих градских школа у Нишу и очекујемо да ће тако бити и убудуће.

Нећемо се овде зауставити. Настављамо рад на уређењу наше драге школе, да буде још боља, лепша и већа!