Историјат

Основна школа „Ћеле-кула“ налази се у Нишу, на подручју Месне заједнице „Ћеле-кула“, а реон школе обухвата и део Месне заједнице „Медијана“. У непосредној близини школе налази се и чувена „Ћеле-кула“, споменик српским устаницима погинулим у боју на Чегру, по коме је школа добила име, као и  Војна болница и  Геронтолошки центар.

Основна школа „Ћеле-кула“ грађена је из средстава месног самодоприноса, наменски и у етапама. Први део је завршен 1966. године. Потом је 1969. године дограђено још 8 учионица, док је фискултурна сала са делом за продужени боравак  направљена 1975. године. У почетку је неколико година била истурено одељење Основне школе „21. мај“, а касније се осамостаљује, од школске 1971/72. године.

Стално повећање броја ученика током година захтевало је да се код неких просторија изврше грађевинске интервенције ради додатног проширења, а просторије боравка су претворене у класичне учионице.

Због проширивања насеља према Дуваништу, осамдесетих година прошлог века, јавила се потреба за изградњом нове школе. Тако је у близини, у насељу Дуваниште, подигнута нова зграда школе, која је школске 1988/1989. године радила као истурено одељење ОШ „Ћеле-кула“. Ученици и радници Основне школе „Ћеле-кула“ тада су се поделили  и распоредили у обе школске зграде. Од 1. септембра 1989. године новосаграђена школа је постала самостална, под именом Основна школа „Филип Филиповић, а која је у међувремену променила име и сада се зове Основна школа „Душан Радовић“.

Данас Основна школа „Ћеле-кула“ школа има 352 ученика од првог до осмог разреда.

Основна школа "Ћеле-кула" Ниш

Вредности и школска атмосфера

Основна школа „Ћеле-кула“ има велику и богату школску библиотеку са читаоницом, свечану салу и дигиталну учионицу. Све учионице и кабинети имају рачунаре, а у целој школи је доступан интернет.

Преко донатора и бројних акција и манифестација (сакупљање старог папира, новогодишњи вашар, продајна изложба ускршњих јаја и друго) дружимо се и прикупљамо средства за опремање и уређење школе.

Дуги низ година сарађујемо са другим школама, факултетима и многим институцијама, као и локалном самоуправом. Школа, такође, широм отвара своја врата и прима у госте децу из околних предшколских установа. У оквиру ових редовних посета малишани се друже са својим будућим другарима и разгледају школу, добијају пригодне поклоне и промотивни материјал са потребним информацијама.

Генерације ђака означиле су Основну школу „Ћеле-кула“ као пријатно место, где се квалитетно стичу знања и где се развијају сви дечји потенцијали. Током осмогодишњег школовања деца овде расту у стимулативном образовном окружењу, које пружа складан развој ума, тела и карактера.

Настава се већ неколико година одвија само пре подне, у одељењима са оптималним бројем ученика, у адекватним чистим учионицама и предметним кабинетима. У школи постоји и продужени боравак за ученике првог и другог разреда.

Стручан и амбициозан наставнички кадар мотивисан је за стално стручно усавршавање и напредовање, као и примену стечених знања и вештина у раду са децом. Можемо да се похвалимо и чињеницом да се наши ђаци и наставници сами пријављују за разне активности, да често дају нове идеје и да сви заједно радимо на унапређењу и промоцији наше школе. И ученици и наставници у школи имају подједнако значајне улоге у стварању пријатне и сарадничке радне атмосфере.

Сви наставници, стручни сарадници и директор школе укључени су у различите тимове и углавном по свом избору руководе и координирају тимом за који имају највише искуства и интересовања.

Постигнућа

Ученици у ОШ „Ћеле-кула“ могу да учествују у бројним активностима и они континуирано постижу добре резултате на такмичењима. Свако од наставника руководи и једном од многобројних секција, те ученици поред додатне и допунске наставе, имају велики избор слободних и ваннаставних активности, међу којима су: драмско-рецитаторска секција, луткарска секција, шаховска секција, математичка секција, хор, свираоница, енглески кутак, радионице креативног писања, литерарна и новинарска секција, спортске секције и др.

Велика посвећеност ученицима у сваком тренутку, од стране свих запослених у школи, доводи до врхунских постигнућа и ангажовања ђака у бројним областима науке, уметности, спорта и уопште школског живота. Број награда за учешће на такмичењима, смотрама и у многим пројектима у сфери научних, културних, забавних, спортских и других наставних и ваннаставних активности, тренутно је знатно већи у односу на број ученика. Очекујемо да се награде и број ђака у школи убудуће множе.

Основна школа „Ћеле-кула“ је једина школа у Нишу која има и свој фестивал – то је Фестивал уметности „Пролећне риме, ноте и слике“. Покренут је 2013/14. школске године на предлог и иницијативу наставнице српског језика и књижевности Ирене Златковић, која је аутор овог фестивала. Подршку Фестивалу је дало Наставничко веће и тадашња директорка Соња Цветковић, у циљу промоције  школе, образовања, уметности и културе. Овај фестивал, као јединствена смотра дечјег стваралаштва у поезији, музици и сликарству, окупља велики број ђака и наставника из целе Србије и већ прве године постојања добио је републички карактер. Сада се, већ традиционално, организује сваког 24. маја, поводом прославе Дана школе. Тада Основна школа „Ћеле-кула“ школа прими и угости младе песнике, сликаре и музичаре и њихове менторе из свих крајева Србије и награди их за најуспелије радове на литерарном, ликовном и музичком фестивалском конкурсу.

Током година успешно је реализовано више пројеката, као што су: пројекат SHARE, „Сарадњом до знања“, „Еко-школа“ и други,  што има утицаја на повећање квалитета рада и наставе у школи.

Ка будућности

Иако је са радом почела пре тачно пола века, Основна школа „Ћеле кула“ свакодневно се мења и прилагођава актуелним стандардима у образовању, те тако потврђује епитет савремене, урбане и модерне школе, окренуте новом добу.

Јединствена у Србији по свом имену, ова школа временом је добила аутентичност изузетно квалитетне установе образовања и високо се издвојила међу осталим школама. Деценијама је важила за једну од најбољих градских школа у Нишу и очекујемо да ће тако бити и убудуће.

Нећемо се овде зауставити. Настављамо рад на уређењу наше драге школе, да буде још боља, лепша и већа!

Аутор текста

Ирена Златковић, наставник српског језика и књижевности