Ученици и наставници Основне школе „Ћеле-кула“ у Нишу и ове године су се одазвали на позив Друштва школских библиотекара Србије и придружили се акцији „Читајмо гласно“, коју је ово удружење покренуло пре четири године поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, а у циљу подстицања и неговања културе читања.

У петак, 26. Фебруара, читало се гласно на часовима српског језика, али и на другим часовима и у продуженом боравку. Учествовали су ученици свих разреда. Топло и сунчано време омогућило је гласно читање и испред школе, на клупицама у школском дворишту, у летњиковцу, атријуму, па и на спортском терену.

Прваци су на часу читали из читанки, а ученици у продуженом боравку позајмили су тог дана књиге из школске библиотеке са својом учитељицом Иваном Николић, како би заједно подржали ову корисну акцију.

„Од читања се расте“, поручили су ученици трећег разреда, који су наглас читали и у ходницима школе, подржани од својих учитељица, Мирјане Василев и Виолете Милићевић.

На часовима верске наставе осмаци су читали „Химну љубави“ Апостола Павла, а ученици петог разреда одабране текстове из Старог завета.

Чекао се тест из географије и читало се гласно из уџбеника у летњиковцу и испред школе. Епска народна песма Женидба Душанова читана је у учионици, али и у атријуму. „Подигни руку јасно и читај гласно“, довикнули су и ученици осмог разреда са наставницом српског језика Марином Николић.

На спортском полигону у једној руци се држала лопта, а у другој књига. Татјана Јандрић, наставница физичког васпитања, учествовала је у акцији са ученицима седмог разреда, па су стихови Мирослава Антића из збирке „Плави чуперак“ могли подсетити и случајне пролазнике на веселе дане детињства и прве љубави.

Група ученика одељења четврто два, са учитељем Мирославом Савићем, посетила је тачно у подне школску библиотеку. Под мотом „Кад отвориш књигу, отвори срце“ читали су наглас одабране стихове и одломке из књига за њихов узраст. Ово књижевно дружење отворила је педагог Весна Ђорђевић песмом „Ала је леп овај свет“, којом је ученике подсетила на лепоту природе и живота. Учитељ Мирослав је својим ученицима подарио стихове Драгана Лукића, а библиотекарка је прочитала одломак из романа „О дугмету и срећи“, Јасминке Петровић. Главни јунак овог романа је десетогодишњи дечак Јован који је различит од својих вршњака и због тога често трпи. Пошто је 24. фебруара обележен и Дан борбе против вршњачког насиља, овај текст је указао на значај толеранције и поштовања свих људи.

Све активности гласног читања одвијале су се уз препоручене епидемиолошке мере ради заштите здравља од вируса.

Ирена Златковић, наставник српског језика и школски библиотекар