Већ скоро пола века 2. април се свуда у свету обележава као Дан књиге за децу. На овај начин промовишу се књижевна дела намењена деци и читање, а такође се скреће пажња јавности на потребе најмлађих читалаца.

Дански писац Ханс Кристијан Андерсен, творац многих најпознатијих бајки, рођен је на овај дан. Управо зато су ученици трећег разреда Основне школе „Ћеле-кула“ у Нишу у уторак 2. априла цео школски дан посветили Андерсену и бајкама. На часовима математике радили су задатке у вези са мотивима из Андерсенових бајки; на часу ликовне културе илустровали су бајку; поједини ученици имали су костиме ликова из бајки, а овај тематски дан био је још лепши захваљујући промоцији књиге „Бајкин џеп“. Глумица Позоришта лутака из Ниша Биљана Вујовић Бајка представила је своју нову књигу овим радозналим малишанима који су на часу српског језика уживали слушајући песме: о лабуду, вили Добрили и друге. Радионицу о бајкама водила је библиотекарка са учитељицама Мајом Ранђеловић и Јасмином Гроздановић, које су реализовале тематски дан Бајка.

У Основној школи „Ћеле-кула“ цео месец април биће посвећен књижевности за децу и кроз акцију „Поклањам књигу својој школској библиотеци“. Свако одељење одабраће за поклон бар један наслов из савремене белетристике за децу, а ученици могу и појединачно да поклањају школској библиотеци књиге за лектиру и друге књиге намењене деци.

„Желим да позајмим из своје школске библиотеке“ је такође део ове акције. На часовима одељењске заједнице ученици ће предложити књиге које би волели да буду набављене, а које тренутно немамо у школској библиотеци.

Навреднији у овој акцији биће јавно похваљени.

Ирена Златковић,

наставница српског језика

и школски библиотекар