Школска слава Свети Сава прослављена је у Основној школи „Ћеле-кула“ у недељу 27. јануара 2019. године. Химна Светом Сави позвала је све присутне да испрате обред сечења славског колача. Свештеник Предраг Радосављевић, иначе и наш ђачки родитељ, благосиљао је све који уче и раде у овој школи и подсетио на начела светосавља којих треба да се држимо на свом путу.

Директорка школе Даниела Николић поздравила је пригодним говором окупљене ученике, родитеље и све госте, а међу њима посебно Марка Миленковића, државног секретара Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Светосавска академија ове године била је посвећена задужбинама, материјалним и духовним, а посебно оним које су свакодневне и очима се не виде, али су на корист целом народу. Управо под насловом „Најбоље задужбине“ приказана је приредба у холу школе, коју су припремиле: наставница српског језика Ирена Златковић, учитељица Маја Јоцић и наставница музичке културе Марија Петровић. Технички сарадник на приредби био је Марјан Здравковић, учитељ фолклора, а за сценографију се побринула наставница ликовне културе Сузана Иванчевић Стаменковић.

Кроз музику, стихове и глуму учесници приредбе указали су нам да се задужбине могу подизати и новцем и добрим делима, а да су најважније оне које се постижу свакодневним радом и одрицањем. Као индивидуе и народ можемо да напредујемо само уз књигу, са просветом и културом и сталним учењем, а дело и живот Светог Саве биће увек ту, да отера мрак и да нам осветли пут. Ове године слави се и 800 година од добијања самосталности српске православне цркве и проглашења Саве Немањића за првог српског архиепископа.

Чувајући сећање на Светог Саву знаћемо да смо увек на добром путу, иако нас вребају многа зла и чека неизвесна будућност. „Проћи ће све, али душа, образ и оно што је добро, остаје заувек.“

Ирена Златковић

(аутор текста)

У организацији прославе Дана обележавања „Светог Саве“ максимални допринос пружили су сви запослени у школи.