Поводом обележавања годишњице рођења Вука Стефановића Караџића и двеста година од првог издања Српског рјечника (1818) у нашој школи је у среду 7. новембра одржан Јавни час о животу и делу овог великана српске културе. Часу су најпре присуствовала деца из предшколске установе „Лептирић“, а потом ученици млађих разреда наше школе. Завршне припреме овог догађаја претходног дана су погледали и малишани из предшколске групе у нашој школи, са својим васпитачицама.

У програму су учествовали чланови драмско-рецитаторске секције млађих и старијих разреда. Ученици другог разреда говорили су најпознатије народне пословице и песме о Вуку, док су ученици четвртог разреда извели драмски колажни програм уз музику и игру. Кроз причу о Вуку Караџићу све време вешто су нас водили ученици шестог разреда, а у занимљивом скечу о променама у језику данас видели смо и осмаке. Час су реализовали учитељи Маја Јоцић и Мирослав Савић са наставницом српског језика Иреном Златковић.

Да бисмо што верније дочарали време у коме је Вук живео и стварао, позорницу смо декорисали експонатима из Етно-кутка, док су неки ученици били обучени у народну ношњу. Ученици трећег разреда са учитељицама Александром Манић и Јасмином Гроздановић допринели су успешној реализацији часа својим ликовним радовима. Приредили су изложбу портрета Вука Караџића, а врло интересантни су били и фесови које су направили у част Вуку, јер је он целог живота носио фес, старинску капу црвене боје.

Све ове активности биле су у циљу неговања успомене на живот и дело овог великог реформатора српског језика.

Ирена Златковић